Brzi kontakt: 063 307 038
Inovacije i malo preduzetništvo – put za izlaz iz krize

Inovacije i malo preduzetništvo – put za izlaz iz krize

Štampa Email
(0 glasova)

Poznato je da u razvijenim zemljama najviše zaposlenih radi u firmama male i srednje veličine. Slično je i u Srbiji – više od dve trećine radnika radi u tom sektoru. Nema, dakle, dileme da je njihov značaj za domaću ekonomiju izuzetan.

Preduzetništvo počiva na ustanovljavanju potrebe. Obično je to ideja o sopstvenoj potrebi, a nakon toga i o potrebi drugih. Definisana ideja o potrebi drugih rađa proizvod ili uslugu. Plasman proizvoda i usluge stvara dobit za preduzetnika i dodatnu vrednost za ekonomiju.

Ono nije novo na Balkanu. Štaviše ovo područje je izgrađeno na nekoliko vrsta i u svetu je poznato kao region gde se preduzetništvo dobro „prima“. Rad individualnih poljoprivrednika je možda i u korenu. Uzmimo poljoprivrednika kao osnovu svakog daljeg opisa preduzetnika. Preduzetništvo mora sadržati pripremu terena za setvu (mnogo rada), ulaganje (setva), strpljenje, povraćaj rada (žetva) i isplatu.

To što svaki iskusan poljoprivrednik, pa i preduzetnik, zna jeste da praćenje tržišta, zaštita od spoljnih faktora i inovacije stoje iza najuspešnijih setvi. I da tajna uspešnog preduzetnika leži upravo u inovacijama.

Valjda će „veći“ biti bolji u inovacijama?

Ne mora da znači. Preduzetnici su se, posebno kroz modernu istoriju, dokazali kao inovatori. Često moraju da nalaze nova rešenja, jer pritisak borbe za goli opstanak rađa kreativnost. Velike firme neretko umeju da „otkupe setvu“, što se dokazalo kao funkcionalna metoda za jačanje globalnih preduzeća poput giganata kao što su Google, US Steel, News Corp i drugi (setite se samo koliko su oni mladih, malenih preduzeća kupili za jačanje svog poslovanja i brenda). Kao što odrasli gube kreativnu moć i dive se deci, tako i preduzeće u izvesnoj meri preraste moć za inovacije.

Tokom ekonomske krize koja trenutno vlada razvijenim svetom i koja se itekako oseća u našoj zemlji, daleko veća tržišta su istraživanjima dokazala još jednom da u ovakvim trenucima mala i srednja preduzeća imaju priliku za rast i razvoj poslovanja, te i da je srž tog razvoja u inovacijama.

Šta podrazumevamo pod „inovacijama“?

Inovacije mogu biti sve što predstavlja bilo kakvu novinu na tržištu. Ne mora to nužno biti nov proizvod ili usluga, može biti i sam ton i pristup kojem prilazite određenoj grupi potrošača ili delu vašeg tržišta koje do sada nije opsluženo na adekvatan način od strane velikih ili srednjih brendova i kompanija. Inovacija je, prosto rečeno, jednostavno i primenjivo rešenje za nešto što je preduzetnik primetio da postoji potreba na tržištu fali na tržištu.

Postoji mnogo odličnih primera malih firmi koje su uočile praznine na tržištu i razvile se do respektabilnih kompanija. Uostalom, samo pomislite na robe ili usluge koje su do pre deceniju ili dve bile potpuno strane ovdašnjem tržištu, a danas su osnova biznisa domaćih firmi. nema sumnje da će tako biti i ubuduće – za koju godinu prihvataćemo „zdravo za gotovo“ neki proizvod ili uslugu o kojoj danas ni ne pomišljamo.

Kako da uložim u inovacije kao mali preduzetnik?

Ulaganje u inovacije pre svega podrazumeva znanje iz specifične oblasti i puno rada. Dok se obrađuje teren i čeka setva, naravno, od nečega se mora i živeti, a često se moraju uložiti i finansijska sredstva u samu setvu.

Finansiranje razvoja novog proizvoda i usluge je uvek najveći izazov i najveća opasnost za preduzetnika. Najlakše je zadužiti se ili uposliti svoj kapital i trošiti ga u periodu dok novi proizvod ili usluga ne počne da vraća profit. Tu je najopasnija zamka za preduzetnike. Na sreću postoji i rešenje: dve jednostavne stvari – zadužiti se minimalno i skratiti rok do prvih efekata maksimalno. Kasnije je moguće povećavati lagano zaduženje shodno rastu prihoda i potrebama razvoja.

Novac ne donosi inovacije

Gore pomenuta sredstva ne mogu da osiguraju inovaciju, niti je to srž razvoja inovacija i preduzetništva. Naprotiv, srž leži u vašem znanju, poslovnom iskustvu, poznavanju vašeg tržišta i u mnogo uloženog rada i neprospavanih noći. Upravo zbog toga inovatore pamtimo, dok nam veliki brendovi i ne nedostaju puno kada jednom padnu i nestanu.

Formula uspeha zvuči jednostavno: otkrij svoju potrebu – proveri da li je i drugi žele – pokušaj, inoviraj, unapređuj – plasiraj – zaradi – investiraj. I sve u krug. I sa puno vere i truda.

Kliknite OVDE i pogledajte naše usluge, obuke i projekte.


Ostavi komentar

logo

Milana Tepića 52
26300 Vršac
Srbija

Telefoni: 063 307 038 i 066242842
Email: info@acde.rs

Najnovije

Copyright © Agencija za konsalting i preduzetništvo - ACDE. Izrada: Dizajn Studio ClickMan